Zsiros Sándor Hús Boltja


MENÜ
Forgalmazott Márkák
Karácsony
Karácsonyi sütemények
ELVIRA MÁV Menetrend
Karácsonyi főétel különlegeségek
Karácsonyi partifogások
Advent
Kezdőlap
Rovásírás ABC
Gasztro Regény
Konyhai kisokos
Lisztérzékeny van a családban?
Miért vegyek magyar terméket
Laktózérzékeny van a családban?
Dankó Rádió
Ünnepi italok és koktélok
Baromfi ABC
Eső leső
Az igazi Szegedi halászlé
Sanyi szerint milyen kések kellenek a konyhába
Sarki fűszeres
Sertéshús ABC
Marhahús ABC
Akciós kínálatunk
Sanyi Praktikus konyhai ötletei
Árúválasztékunk
Elérhetőségeink
Árukínálatunk
Fórum










Lisztérzékeny van a családban? Így vásároljunk és főzzünk!

Tippek mindenkinek


Alternatív helyettesítők, gluténmentes termékek
Nem érdemes kétségbe esni, ha valamelyik családtagunkról kiderül, hogy lisztérzékeny. Mivel a betegséget csak gluténmentes diétával lehet karbantartani, ezért a kulcs a konyhában keresendő. Ehhez gyűjtöttünk össze praktikus tudnivalókat.

Tipp

A gliadinmentes élelmiszert jelző, nemzetközileg elfogadott piktogram a sárga körben sárga színű búzakalász áthúzva.

Az egész szervezetet érintő autoimmun betegség, a különös nevű cöliákia kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin. Fogyasztásával az arra érzékenyeknél sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat (hasmenés, puffadás, hiányállapotok) és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz. 

A betegség megköveteli tehát, hogy étkezésünkből kihagyjuk a búzalisztet, illetve kerüljük azokat az ételeket, melyekben a liszt fehérjéjének gliadin nevű összetevője megtalálható. Hogy mit érdemes messziről kerülni bevásárláskor, és mivel lehet helyettesíteni a problémás élelmiszereket, az alábbiakban kiderül.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak lisztet?

Amit a lisztérzékenyek diétája során száműzni kell, azok a liszttartalmú élelmiszerek. Melyek a legalapvetőbbek ezek közül? A kenyér, a kétszersült, a zsemlemorzsa, a búzadara, a daragaluska, a sütemények, az ostyák, a péksütemények, a burgonyakrokett, a korpa, a fagylalttölcsér, a panír és a búzakeményítő. 

Lisztérzékeny van a családban? Így vásároljunk és főzzünk!Itt kell megjegyeznünk, hogy a gliadin nemcsak a búzafehérjében található meg, hanem ugyanúgy a zabban, a rozsban és az árpában is, azaz nem fogyasztható a zabpehely, a rozskenyér, a rozslisztes péksütemények, az árpakása és többek között a gerslivel töltött hurka sem. Vigyázat! A sör és a gabonapálinkák is tartalmaznak gliadint, és a pótkávé, illetve a kakaó csomagolását is ellenőrizni kell, hogy nincs-e árpa a hozzávalók között! 

Lisztet tartalmazhat még számos olyan élelmiszer is, amelyről elsőre nem feltételeznénk, ám egyszerűen elővigyázatosságból talán jobb, ha a következők nem kerülnek ellenőrzés nélkül a kosárba: tartós tej, kakaós ital, joghurt, tejföl, túrókészítmények, savó alapú gyümölcszselék, mártások, salátaöntetek, hőkezelt krémtúrók, levesbetétek, levesporok, ketchup, mustár, töltött csokoládé, fagylalt és pudingpor.
Az OÉTI rendszeresen frissíti honlapján a gluténmentes élelmiszerek listáját, és érdemes rendszeres időközönként ellenőrizni, hogy frissült-e a felsorolás. Ezeken kívül szabadon fogyaszthatók a rizs-, a szója- és a kukoricalisztből, darából készült ételek is. 


Ha a búzalisztet helyettesítjük, nem ugyanazzal a mennyiséggel kell számolni a gluténmentes változatokból. Ezekből általában kicsit kevesebb kell: 100 g búzaliszt helyett 90 g rizslisztet, 75 g durva kukoricadarát, 95 g finom kukoricadarát tegyünk az ételbe! Ha a recept megengedi, a tészta egy kis plusz zsiradékkal élvezhetőbbé tehető. 

A rizs- és kukoricaliszt a búzalisztnél durvább, keményebb tésztát ad, a szójalisztnél pedig arra kell figyelni, hogy más gliadinmentes liszt is kerüljön mellé, ne önmagában használjuk. Általánosságban igaz, hogy ezeket a tésztákat hosszabb ideig, alacsonyabb hőfokon kell sütni, ha pedig még a tej és a tojás is kimarad belőlük, még inkább igaz a megállapítás.
Mindig használjunk nagyobb mennyiségű élesztőt, sütéskor pedig a kisebb formákra (kekszeknél, sütemény), kiszerelésre törekedjünk. Ezek a tészták ráadásul könnyen kiszáradnak, így jobban járunk, ha beszerzünk néhány jól záródó edényt, melyek akár a mélyhűtőbe is beférnek. 
Lisztérzékenység esetén a rántás a klasszikus formájában természetesen a konyhán kívül reked, ám nem kell elbúcsúzni tőle. A megfelelő liszt felhasználásával a forró rántást hideg vízzel kell elkeverni, a pirospaprika színét pedig a végén hozzáadott olaj oldja ki. Ha nem sikerül elég sűrűre a főzelék, akkor a tejfölt kikeverve, rizsliszttel megszórva, vízzel felhígítva a forrásban lévő ételbe öntjük. A rizsliszt egyébként amolyan sűrítő adu önmagában is: az étel nem csomósodik, ha ezzel szórjuk meg a főzés vége előtt. 

A húsfélék, a halak és a tojás mind-mind gluténmentesek, tehát szabadon fogyasztható, ahogy a friss és a mirelit gyümölcsök és zöldségek is.

Tanácsok konyhatündéreknek

  • Vásárláskor egyszerűbb, ha a beteghez igazodunk: amit ő ehet, eheti a család is.
  • Ha nem túl költséges, célszerű mindenkinek ugyanazt főzni. Értelemszerűen kivételt képeznek a pékáruk és a tésztafélék, ellenben a panírozás és a rántás konszenzusosan történhet gliadinmentes alapanyagok felhasználásával.
  • Soha ne nyúljunk bele gluténmentes ételbe olyan merítőkanállal, evőeszközzel, amely előtte búzaliszttel "érintkezett"! Hasonló elv miatt használjunk külön kést és vágódeszkát a gliadinmentes kenyér szeleteléséhez!
  • Ha "közös" levest főzünk, ne főzzük bele a nem gliadinmentes tésztát!
  • Előfordulhat, hogy a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is jelentkeznek az emésztési panaszok. Hogy a rejtett diétahiba kiderüljön, vezessünk huzamosabb ideig táplálkozási naplót!
  • Mindig ellenőrizzük a címkét: előfordulhat, hogy a gyártó cég időközben megváltoztatja az általunk vásárolt termék összetételét.
  • Nem csak lisztérzékenyeknek finom a különleges kenyér
  • Ma már civilizációs betegség a lisztérzékenység. Aki glutén intoleranciában szenved, annak bizony igen szigorú diétát kell betartania, ami sokszor komoly kihívást jelent a konyhában.

    A leginkább hiányolt étel a lisztérzékenyek számára a kenyér, amit gluténmentesen azért nem olyan egyszerű elkészíteni. Mi összeállítottunk egy gluténmentes kenyeret, amit szívesen megosztunk önökkel. Íme!

     

    Gluténmentes kenyér

    Hozzávalók:
    • 2 csésze barna rizsliszt
    • 1 csésze burgonyakeményítő
    • 1/2 csésze kukoricakeményítő
    • 1 teáskanál szárított élesztő
    • 2 teáskanál guarliszt
    • 1 púpozott teáskanál gluténmentes sütőpor
    • 3 evőkanál szűz olívaolaj
    • 1 kávéskanál citromlé
    • 3 evőkanál lenmagpehely
    • 3 evőkanál szezámmag
    • 2 evőkanál útifűmaghéj
    • 1 evőkanál nyers nádcukor
    • 1 teáskanál só
    • langyos víz
    Egy csésze űrtartalma 2 dl.

     A barna rizslisztet összekeverjük a keményítőkkel, az élesztővel, a guarliszttel, a sütőporral, az olívaolajjal, a citromlével, 2 evőkanál lenmagpehellyel, 2 evőkanál szezámmaggal, 2 evőkanál útifűmaghéjjal, a nádcukorral, a sóval, és annyi langyos vízzel, hogy sűrű masszává álljon össze. Habverővel alaposan kikeverjük, és egy kiolajozott, 21x12x6cm-es sütőformába kanalazzuk. A tetejét szépen elsimítjuk, megszórjuk a maradék 1-1 evőkanál lenmagpehellyel és szezámmaggal. Előmelegített, 200 °C-os sütőben kb. 45 percig sütjük. Amikor kopogtatásra kong az alja, akkor jó.






www.sarok-abc.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!