|
Lisztérzékeny van a családban? Így vásároljunk és főzzünk!Tippek mindenkinek Alternatív helyettesítők, gluténmentes termékekNem érdemes kétségbe esni, ha valamelyik családtagunkról kiderül, hogy lisztérzékeny. Mivel a betegséget csak gluténmentes diétával lehet karbantartani, ezért a kulcs a konyhában keresendő. Ehhez gyűjtöttünk össze praktikus tudnivalókat.
TippA gliadinmentes élelmiszert jelző, nemzetközileg elfogadott piktogram a sárga körben sárga színű búzakalász áthúzva. Az egész szervezetet érintő autoimmun betegség, a különös nevű cöliákia kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin. Fogyasztásával az arra érzékenyeknél sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat (hasmenés, puffadás, hiányállapotok) és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz. A betegség megköveteli tehát, hogy étkezésünkből kihagyjuk a búzalisztet, illetve kerüljük azokat az ételeket, melyekben a liszt fehérjéjének gliadin nevű összetevője megtalálható. Hogy mit érdemes messziről kerülni bevásárláskor, és mivel lehet helyettesíteni a problémás élelmiszereket, az alábbiakban kiderül. Milyen élelmiszerek tartalmaznak lisztet?Amit a lisztérzékenyek diétája során száműzni kell, azok a liszttartalmú élelmiszerek. Melyek a legalapvetőbbek ezek közül? A kenyér, a kétszersült, a zsemlemorzsa, a búzadara, a daragaluska, a sütemények, az ostyák, a péksütemények, a burgonyakrokett, a korpa, a fagylalttölcsér, a panír és a búzakeményítő.  Itt kell megjegyeznünk, hogy a gliadin nemcsak a búzafehérjében található meg, hanem ugyanúgy a zabban, a rozsban és az árpában is, azaz nem fogyasztható a zabpehely, a rozskenyér, a rozslisztes péksütemények, az árpakása és többek között a gerslivel töltött hurka sem. Vigyázat! A sör és a gabonapálinkák is tartalmaznak gliadint, és a pótkávé, illetve a kakaó csomagolását is ellenőrizni kell, hogy nincs-e árpa a hozzávalók között! Lisztet tartalmazhat még számos olyan élelmiszer is, amelyről elsőre nem feltételeznénk, ám egyszerűen elővigyázatosságból talán jobb, ha a következők nem kerülnek ellenőrzés nélkül a kosárba: tartós tej, kakaós ital, joghurt, tejföl, túrókészítmények, savó alapú gyümölcszselék, mártások, salátaöntetek, hőkezelt krémtúrók, levesbetétek, levesporok, ketchup, mustár, töltött csokoládé, fagylalt és pudingpor. Az OÉTI rendszeresen frissíti honlapján a gluténmentes élelmiszerek listáját, és érdemes rendszeres időközönként ellenőrizni, hogy frissült-e a felsorolás. Ezeken kívül szabadon fogyaszthatók a rizs-, a szója- és a kukoricalisztből, darából készült ételek is. Ha a búzalisztet helyettesítjük, nem ugyanazzal a mennyiséggel kell számolni a gluténmentes változatokból. Ezekből általában kicsit kevesebb kell: 100 g búzaliszt helyett 90 g rizslisztet, 75 g durva kukoricadarát, 95 g finom kukoricadarát tegyünk az ételbe! Ha a recept megengedi, a tészta egy kis plusz zsiradékkal élvezhetőbbé tehető. A rizs- és kukoricaliszt a búzalisztnél durvább, keményebb tésztát ad, a szójalisztnél pedig arra kell figyelni, hogy más gliadinmentes liszt is kerüljön mellé, ne önmagában használjuk. Általánosságban igaz, hogy ezeket a tésztákat hosszabb ideig, alacsonyabb hőfokon kell sütni, ha pedig még a tej és a tojás is kimarad belőlük, még inkább igaz a megállapítás. Mindig használjunk nagyobb mennyiségű élesztőt, sütéskor pedig a kisebb formákra (kekszeknél, sütemény), kiszerelésre törekedjünk. Ezek a tészták ráadásul könnyen kiszáradnak, így jobban járunk, ha beszerzünk néhány jól záródó edényt, melyek akár a mélyhűtőbe is beférnek. Lisztérzékenység esetén a rántás a klasszikus formájában természetesen a konyhán kívül reked, ám nem kell elbúcsúzni tőle. A megfelelő liszt felhasználásával a forró rántást hideg vízzel kell elkeverni, a pirospaprika színét pedig a végén hozzáadott olaj oldja ki. Ha nem sikerül elég sűrűre a főzelék, akkor a tejfölt kikeverve, rizsliszttel megszórva, vízzel felhígítva a forrásban lévő ételbe öntjük. A rizsliszt egyébként amolyan sűrítő adu önmagában is: az étel nem csomósodik, ha ezzel szórjuk meg a főzés vége előtt.
A húsfélék, a halak és a tojás mind-mind gluténmentesek, tehát szabadon fogyasztható, ahogy a friss és a mirelit gyümölcsök és zöldségek is. Tanácsok konyhatündéreknek
www.sarok-abc.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!
|