|
Libasült karamellizált almával recept Hozzávalók 8 személyre: 4,5-5,5 kg liba, aprólékkal együtt, só, frissen őrölt fekete bors. Az almás-diós töltelékhez: 225 g aszalt szilva, 150 ml vörösbor, 675 g főzésre alkalmas alma, meghámozva és kockákra vágva, 1 nagyobb fej hagyma, apróra vágva, 4 zellerszár, felszeletelve, 1 ek. szárított fűszerkeverék, egy narancs héja, lereszelve, néhány szelet libamáj, 450 g kolbásztöltelék 115 g felszeletelt hikoridió (közönséges dió is jó), 2 tojás. A sült karamellizált almához: 50 g vaj, 4 ek. ribizlizselé, 2 ek. vörösborecet, 8 kisebb, édes alma meghámozva, és kimagozva. A mártáshoz: 2 ek. liszt, 600 ml húslé aprólékból, egy narancs leve. Csirkemell vörösborecetben recept Hozzávalók 4 személyre: 4 csirkemell kicsontozva és bőre nélkül, darabja 200 g legyen, 50 g/4 ek. sózatlan vaj, frissen őrölt fekete bors, 8-12 mogyoróhagyma, félbevágva, 4 ek. vörösborecet, 2 gerezd fokhagyma, összezúzva, 4 ek. száraz fehérbor, 120 ml csirkehúslé, 1 ek. friss petrezselyem, apróra vágva, zöldsaláta a tálaláshoz. Sült pulyka recept Hozzávalók 8 személyre: 4,5 kg pulyka, aprólékkal együtt, 1 nagyfej hagyma, meghámozva, 6 db egész fokhagymával megtűzdelve, 50 g vaj felolvasztva, 10 chipolata kolbász (ejtsd: csipoláta, spanyol eredetű kolbászkák), só, frissen őrölt fekete bors. A töltelékhez: 225 g húsos baconszalonna, felszeletelve, 1 nagyfej hagyma, apróra vágva, 450 g sertéshúsból való kolbásztöltelék, 25 g zabpehely, 2 ek. friss petrezselyem, apróra vágva, 2 tk. szárított fűszerkeverék, 1 nagyobb tojás, felverve, 115 g szárított sárgabarack, feldarabolva. A mártáshoz: 25 g/2 ek. liszt, 450 ml húslé aprólékból. Csirke kucsmagombával recept Hozzávalók 4 személyre: 40 g szárított kucsmagomba, 250 ml csirkehúslé, 50 g/ 4 ek. vaj, 5-6 szem mogyoróhagyma, vékonyra szeletelve, 100 g csiperke- v. sampinyongomba szeletelve, 1/4 tk. szárított kakukkfű, 175 ml sűrűbb tejszín, 175 ml brandy, 4 db csirkemell kicsontozva, bőre nélkül, darabja kb. 200 g legyen, 1 ek. növényi olaj, 175 ml pezsgő vagy száraz fehérbor, só, frissen őrölt fekete bors. Gombás mignon recept Hozzávalók 4 személyre: 4 vékony szelet fehér kenyér, 120 g libamájkrém, 4 nagy fej gomba, 70 g/5 ek. vaj, 2 tk. növényi olaj, 4 db marhabúsfiié (steak), kb. 2,5 cm vastag, 3-4 ek. madeira- vagy vörösbor, 125 ml marhahúslé, vízitorma a díszítéshez. Bélszín béarnaise mártással recept Hozzávalók 2 személyre: 150 g vaj kisebb darabokban, 1 1/2 ek. tárkonyecet, 1 1/2 ek. száraz fehérbor, 1 mogyoróhagyma, finomra vágva, 2 tojássárgája, 450 g bélszín, kb. 12-15 cm hosszú, a filé legvastagabb részéből kivágva, 1 ek. növényi olaj, só, frissen őrölt fekete bors, sült burgonya a tálaláshoz. Marhasült sült paprikával recept Hozzávalók 8 személyre: 1,5 kg hátszín, 1 ek. olívaolaj, 450 g kicsi piros paprika, 115 g gomba, 175 g vastagra szeletelt pancetta (vagy húsos szalonna), felkockázva, 50 g liszt, 150 ml testes vörösbor, 300 ml marhahúslé, 2 ek. Marsala (vermut), 2 tk. szárított fűszer, só, frissen őrölt fekete bors. Fácánsült portói borral recept Hozzávalók 4 személyre: növényi olaj, 2 nőstény fácán (kb. 675 g) 50 g/4 ek. sózatlan vaj, felolvasztva, 8 szál friss kakukkfű, 2 babérlevél, 6 szelet baconszalonna, 15g/l ek. liszt, 175 ml husié (csirkéből vagy bármilyen más állat húsából), 1 ek. ribizlizselé, 3-4 ek. vörösbor, frissen őrölt fekete bors. Töltött bárány recept Hozzávalók 6-8 személyre: 1,8-2 kg bárány lába vagy lapockája, csont nélkül, 25 g/2 ek. vaj felolvasztva, 1-2 ek. liszt, 120 ml fehérbor, 250 ml csirke- vagy marhahúslé, só, frissen őrölt fekete bors, vízitorma a díszítéshez, sült burgonya a tálaláshoz. A töltelékhez: 65 g/5 ek. vaj 1 kisebb fej hagyma, felaprítva, 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva, 50 g hosszú szemű rizs, 150 ml csirkehúslé, 1/2 tk. szárított kakukkfű, 4 db bárányvese, félbevágva és megtisztítva, 275 g fiatal spenótlevél alaposan megmosva, só, frissen őrölt fekete bors. Sült sonka Cumberland-mártással recept Hozzávalók 8-10 személyre: 2,25 kg füstölt vagy füstöletlen sonka, 1 hagyma, 1 répa, 1 zellerszár, egy csokor fűszer, 6 szem bors. A bevonathoz: szegfűszeg egészben, 50 g világosbarna cukor vagy nagyobb szemű kristálycukor, 2 ek. nádcukorszirup (esetleg méz), 1 tk. mustármag. A Cumberland-mártáshoz: 1 narancs leve és lereszelt héja, 2 ek. citromlé, 120 ml vörösbor,
4 ek. ribiszkezselé. Szűzpecsenye szalonnába tekerve recept Hozzávalók 8 személyre: 3 db nagyobb sertés szűzpecsenye, összesen kb. 1,2 kg, 225 g bőr nélküli sovány baconszalonna, 25 g v. 2 ek. vaj, 150 ml vörösbor. A szilvás töltelékhez: 25 g v. 2 ek. vaj, 1 hagyma finomra vágva, 115 g gomba vékonyra szeletelve, 4 szilva kimagozva és feldarabolva, 2tk. szántott fűszernövény, 115 g friss, fehér kenyérből készült morzsa, 1 tojás, só, frissen őrölt fekete bors. A mártáshoz: 16 szem szilva, 150 ml vörösbor, 16 szem gyöngyhagyma, 30g v. 2ek. liszt, 300 ml csirkehúslé. Nyelvhal garnélarákkal és kagylóval recept Hozzávalók 6 személyre: 75 g/6 ek. vaj, 8 mogyoróhagyma, finomra vágva, 300 ml száraz fehérbor, 1 kg kagyló, evésre előkészítve, megtisztítva, 225 g csiperke- v. sampinyongomba negyedelve, 250 ml halleves, 12 db nyelvhalfilé, mindegyik kb. 5-150 g, 30 g/2 ek. liszt, 4 ek. créme fraicbe vagy sűrűbb tejszín, 225 g főtt, megtisztított garnélarák só, frissen őrölt fekete bors, friss petrezselyem a díszítéshez. Fűszeres tejszínes homár recept Hozzávalók 2-4 személyre: 2 élő homár, darabja kb. 675 g, 20 g/1,5 ek. vaj, 2 ek. liszt, 2 ek. brandy, 120 ml lej, 6 ek. tejszínhab, 1 ek. dijoni mustár, citromlé, só és fehér bors, reszelt parmezán sajt, friss petrezselyem és kapor a díszítéshez. Lazac sóskaszósszal recept Hozzávalók 2 személyre: 2 lazacszelet (kb. 225 g darabja), 1 tk. olívaolaj, 15 g/l ek. vaj, 2 mogyoróhagyma, finomra vágva, 3 ek. tejszínhab, 100 g friss sóskalevél, megmosva és megszárítva, só, frissen őrölt fekete bors, friss zsálya a díszítéshez.
www.sarok-abc.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!
|